Starostlivosť o tvrdé kontaktné šošovky

Správne čistenie a údržba kontaktných šošoviek je základom pohodlného a bezpečného nosenia akýchkoľvek kontaktných šošoviek. Tvrdé kontaktné šošovky používame dlhodobo (niekedy aj 2 roky). V takýchto prípadoch je starostlivosť eště dôležitejšia.

Veľkou výhodou tvrdých kontaktných šošoviek je odolnosť materiálu. Tvrdé kontaktné šošovky dokážeme čistiť dôkladnejšie a môžeme používať účinejšie prípravky v porovnaní s mäkkými kontaktnými šošovkami. Tvrdé kontaktné šošovky môžeme čistiť viacerými prípravkami. Ide o základné čistiacie roztoky, ktoré používame každý deň a agresívnejšie roztoky na odstránenie usadenín a dôkladnejšiu dezinfekciu, ktoré používame 1 až 2 krát do mesiaca.

Každodenné čistenie

K denné starostlivosťi o tvrdé kontaktné šošovky si môžete vybrať medzi dvoma druhmi roztokov: buď môžete použiť niektorý z multifunkčných roztokov (multipurpose solution), alebo roztoky na báze perxidou vodíka.

Viacúčelový roztok

Pri viacúčelovom roztoku si treba dať vždy pozor na obsah konzervačných látok. Stále častejšie sa stretávame s nositeľmi kontaktných šošoviek, ktorým nerobia problémy kontaktné šošovky, ale konzervačné látky obsiahnuté v týchto roztokoch. Pri použití viacúčelového roztoku je dôležité aby boli šošovky pred nasadením do oka opláchnuté sterilným fyziologickým roztokom, ktorý kúpite v každej lekárni. Najlepšie sú jednorázové ampulky (tzv. monodózy). Iba takto balený fyziologický roztok neobsahuje konzervačné látky (pozn. s úspechom na tento účel používame ampulky určené k dennej hygiene nosa detí, napr. Libenar alebo AliaMare Clean).

Zo skúsenosti z našej praxe vidíme najmä na kontrolách zmeny na rohovke, pokiaľ si nositeľ tvrdých kontaktných šošoviek dobre šošovky neopláchne. Opláchnuť takýto roztok je trošku náročnejšie. Roztok je viac viskózny (viac je podobný oleju, než vode), než roztok na mäkké kontaktné šošovky.

Pokiaľ ide o kvalitný viacúčelový roztok, napr. Menicare Pure (Menicon), spravidla nerobí nositeľovi problémy, ak nosí tzv. korneálne tvrdé kontaktné šošovky. U niektorých nositeľov sklerálnych šošoviek sa stretávame s ťažkosťami a roztok musíme vymeniť. Viacúčelové roztoky na tvrdé kontaktné šošovky nedoporučujeme nositeľom hybridných kontaktných šošoviek. Viac o jednotlivých typoch tvrdých kontaktných šošoviek na keratokonus sa dočítate v sekcii keratokónus - kontakné šošovky.

Peroxidový roztok

Peroxidový roztok je jediný typ roztoku, kde máte istotu, že v ňom nie sú obsiahnuté konzervačné látky. Peroxidový roztok je aj najúčinejší pri čistení mäkých a hybridných kontaktných šošoviek. A pozor, naozaj sa nejedná sa o peroxid vodíka, ktorý si bežne kúpite v lekárni. Peroxidový roztok na kontaktné šošovky jesamostatný prípravok predávaný za účelom dezinfekcie kontaktných šošoviek. V našej ponuke je to napr. Refine One Step ®(CooperVision)
Peroxidový roztok na kontaktné šošovky sa vždy dodáva aj so špeciálnym púzdrom, ktorého použitie je nutné pre správnu funkciu roztoku.

Použitie peroxidového roztoku je veľmi jednoduché. Tvrdú kontaktnú šošovku len vložíte do "košíčku" na vrchnáku špeciálneho púzdra, ktoré je súčasťou každého balenia roztoku. Samotnú nádobku púzdra potom naplníte roztokom až po vyznačenú líniu a vložíte vrchnák s košíčkami, v ktorých máte uložené svoje šošovky. Zaskrutkujete a postavíte na rovnú podložku. A to je všetko - nevyžaduje sa manuálne čistenie šošoviek. Súčasťou púzdra je disk, ktorý je pokrytý vrstvičkou neutralizačné látky. Tá cez noc (počas 8 hodín) chemickou reakciou “premení” peroxidový roztok na “bežnú vodu” a šošovky môže nositeľ následne  bezpečne vložiť do oka.

Vďaka tou, že samotný peroxid je žieravina, roztok nepotrebuje žiadne konzervačné látky. Cez noc je peroxid zneutralizovaný pomocou špeciálneho disku v púzdre. Vďaka jednoduchému použitiu, vysokej efektivite a absencii konzervačných látok, odporúčame v našej praxi peroxidový roztok všetkým nositeľom šošoviek - vrátane mäkkých a hybridných.


POZOR!!! ROZTOK NEMÔŽE PRÍSŤ DO KONTAKTNU S OKOM BEZ TOHO ABY BOL ZNEUTRALIZOVANÝ V PÚZDRE!!! VEĽMI BY STE SI PODRÁŽDILI OČI. PEROXIDOVÝ ROZTOK NEMÔŽE SLÚŽIŤ NA OPLACHOVANIE ŠOŠOVIEK.

Dokladné čištenie 

Je bežné, že nositeľ tvrdých kontaktných šošoviek používa jeden pár aj 2 roky. Preto je potreba šošovky čistiť aj dôkladnejšie. Na trhu nájdete veľa tzv. proteinových čističov. My doporučujeme našim pacientom prípravok Progent SP (Menicon). Výrobca doporučuje používať Progent 1x za 2 týždne.


POZOR! POUŽITIE TOHTO PRÍPRAVKU KONZULTUJTE SO SVOJÍM KONTAKTOLÓGOM. NIEJE VHODÝ NA VŠETKY MATERIÁLY KONTAKTNÝCH ŠOŠOVIEK!

Pri použití tohto prípravku treba byť obozretný a dobre si prečítať návod na použitie. Tento prípravok nemôže v žiadnom prípade prísť do kontaktu s očami. Po jeho použití sa musia šošovky dôkladne vypláchnuť. Odmenou sú krásne, čisté šošovky bez akýchkoľvek usadenín.


Autor: Michal Krasňanský, M.Sc.
Top