Ako si vybrať ideálne slnečné okuliare
Dátum: 17. 4. 2020 starostlivosť o oči

Sezóna slunečních okuliarov je tu. Okrem ochrany pred nebezpečným UV žiarením sú v čase epidémie novým koronavirúsom stále častejšie spomínané aj ako čiastočná ochrana pred nákazou.
Ak ste sa teda už rozhodli, že si nejaké slnečné okuliare zaobstaráte, potom by sa Vám mohli hodiť naše tipy.

Samotný UV-filter nestačí

Hlavnou funkciou, ktorú pri slnečných okuliaroch očakávame je ochrana očí pred UV žiarením. Prítomnosť UV filtra sa často deklaruje nápisom "UV-400". To znamená, že cez šošovku neprejde žiadne žiarenie, ktoré má kratšiu vlnovú dĺžku, ako uvedených 400 nm. Všetky zložky ultrafialového svetla, teda UV-C, UV-B a čiastočne aj UV-A žiarenie, je pohltené v materiáli šošovky. Túto vlastnosť má do určitej miery väčina plastových materiálov automaticky, takže aj obyčajné okuliare zo stánku tento prísľub môžu splniť.

spektrum svetla, zložky UV-žiarenia

No väčší problém býva v odrazivosti UV paprskov od vnútornej plochy šošovky. Najmä moderné modely s veľmi plochými šošovkami tvaru pilotek odrážajú veľkú časť lúčov, ktoré dopadnú zozadu, späť do oka, kde pôsobí škodlivo na rohovku, spojivky aj okraje viečok.
Zrenička sa prirodzene bráni veľkým dávkam svetla tým, že sa zúži. No za tmavými sklami slnečných okuliarov zrenica zostane rozšírená, podobne ako v tme. Širokou zrenicou potom lúče prenikajú aj do vnútra oka na šošovku a sietnicu, kde páchajú nevratné poškodenia. To je taktiež dôvod, prečo sú niekedy horšie lacné slnečné okuliare, ako žiadne. 

"Lacné okuliare vyradia z funkcie vlastné ochranné mechanizmy oka, pričom neposkytnú 100% ochranu pred slnkom.".

Spoľahlivú UV ochranu poznáte tak, že šošovka je dostatočne hrubá: väčšinou aspoň 1mm. Ideálna je aj špeciálna úprava vnútornej plochy šošovky, tzv. antireflex, ktorý zabraňuje spätnému odrazu slnečných paprskov priamo do oka.

Tmavosť vyberajte podľa svojich potreb

Tmavé sfarbenie šošovky pri slnečných okuliaroch slúži k tomu, aby nás slnko neoslňovalo. V praxi to znamená, že za tmavými okuliarmi nemusíme prižmurovať, oči nás nepália a neslzia. Farba je teda prostriedok k zvýšeniu komfortu. Je to spôsob, ktorým sa snažíme oklamať naše oči, tak aby vyradili vlastné ochranné machanizmy (žmúrenie, zúženie zrenice). To čo, naše oči naozaj chráni je UV filter. Dôležitá je informácia, že UV filter je prakticky bezfarebný. Preto neplatí, že čím sú okuliare tmavšie, tým lepšiu UV ochranu poskytujú.
Intenzita zafarbenia slnečných okuliarov závisí na indviduálnej citlivosti na svetlo. Ľudia so svetlými dúhovkami, vlasmi a kožou sú všeobecne aj citlivejší na svetlo a žiadajú tmavšie sklá. Naopak tmavookí a snedí zákazníci sú spokojní aj s nižšou intenzitou zafarbenia. 
Ako poznať, čo je tmavé a čo svetlé? Každé certifikované slnečné okuliare nesú označenie tzv. kategórie tmavosti. Ide o číslo od 0 do 4, ktoré nájdete vytlačené na vnútornej strane straničiek. Platí pritom, že čím vyššie číslo, tým vyššia tmavosť. Rozdelenie do kategórií je podľa percenta viditeľného svetla, ktoré šošovka ešte prepustí. V našich podmienkach sú najobľúbenejšie kategórie 3 a 2. Veľmi tmavé zorníky kategórie 4 doporučujeme na hory a k moru. Vždy však upozorňujeme, že s takto tmavými okuliarmi by sa nemalo šoférovať.

tabulka stupňov slnečné ochrany

Farba je vec účelu i štýlu

Podobne ako tmavosť je aj farebný odtieň záležitosťou požiadavky buď na vzhľad, alebo na funkčnosť (zlepšenie kontrastu videnie v určitých podmienkach, napríklad v meste, v prírode alebo pri vode). Vo všeobecnosti možno doporučiť také odtiene, ktoré najmenej skreslujú prirodzené vnímanie farieb. Pre šoférov sú preto ideálne odtiene šedej a zelenej. Varianta šedo-zelenej farby, ktorú spopularizovala značka RayBan v 60.tych rokoch, stále patrí medzi jednotky. Táto farba nesie patentované označenie G-15. Farba bola navrhnutá cielene pre pilotov britského letectva počas 2.svetovej vojny, ktorým ponúkala verné farebné vnímanie, minimalizovala únavu a zaišťovala vysoký kontrast. 
Pre milovníkov prírody sú vhodné odtiene hnedej, ktoré zlepšujú kontrast pri pohľade na zelenú. Extravagantné farby ako je modrá, oranžová alebo žltá je potrebné vyberať opatrne. Všetky tieto odtiene sú zamýšľané ako funkčné a nemožno ich doporučiť pre bežné nosenie. Modrá nieje vhodná pre šoférov, pretože skresľuje vnem signálnych svetiel. Žltá a oranžová je vhodná do športových okuliarov pre rozjasnenie. 

farby slnečných šošoviek

Aký význam má polarizácia

Všade tam, kde sa svetlo odráža od hladkých plôch, ako je vodná hladina, sklenené výlohy, alebo betónové chodníky, vidíme nepríjemné odlesky. Je to svetlo, ktoré sa odráža a útočí na naše oči zo všetkých strán. Nepomôže preto skloniť oči dole, ani nosiť čapicu so šiltom. Dobrá správa je, že toto svetlo sa odrazom tzv. polarizuje. Na prvý pohľad polarizáciu svetla nijako nepoznáme. Pokiaľ polarizovanému svetlu však postavíme do cesty správny filter, dokážeme ho z veľkej části pohltiť. Ide o tzv. polarizačný filter. Pokiaľ si teda vyberiete slnečné okuliare s polarizáciou, môžete sa tešiť, že sa zbavíte všetkého oslnenia od lesklých hladkých plôch, od vodnej hladiny, alebo piesku. Preto je táto úprava najžiadanejšia medzi šoférmi, športovcami, rybármi a golfistami. 

Zrkadlové úpravy

Zrkadlová úprava na prednej strane slnečných šošoviek je ďalším spôsobom, ako zvýšiť účinnosť slnečných okuliarov. Zatiaľ čo pri bežných šošovkách sa musí všetko svetlo pohltiť v materiáli šošovky, pri zrkadlových je veľká časť svetla priamo odrazená. Takéto okuliare si poradia aj s veľmi ostrým priamým svetlom a umožňujú tak maximálnu redukciu odleskov a oslnenia. Technológie sa tradične používajú pri športových okuliaroch. Už vo vlaňajšom a najmä v tomto roku sa ale dostáva do popredia, ako módny hit. Farba zrkadla neovplyvňuje farebné vnímanie, pretože zrkadlo je naparené iba na prednej ploche zvonku. Farebné vnímanie je dané základnou farbou materiálu šošovky, ktorá je buď hnedá, alebo sivá, preto si môže zákazník dovoliť aj odvážnejšie tóny.

zrkadlové úpravy slnečných okuliraov

Či už sa rozhodnete pre akékoľvek slnečné okuliare, v optike Fontána sme pripravení poradiť Vám s výberom presne podľa Vašich potrieb. A ak je Vám ľúto, že potrebujete dioptrie a nemôžete nosiť slnečné okuliare, potom si prečítajte náš článok o slnečných dioptrickýh okuliaroch. Budete milo prekvapení, aké možnosti Vám dokážeme ponúknuť.



Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top