Dioptrické slnečné a športové okuliare
Dátum: 22. 1. 2024 starostlivosť o oči

Kvalita videnia, pohodlie a 100% ochrana očí pred UV žiarením - to sú hlavné atribúty kvalitných slnečných okuliarov. Pre tých z vás, ktorí navyše potrebujete k ostrému videniu dioptrickú korekciu, sú tieto vlastnosti ešte významejšie. V optike Fontána ponúkame riešenie pre akékoľvek nároky. Či už hľadáte štandardné riešenie za rozumnú cenu, alebo potrebujete špeciálny filter k maximálnemu výkonu pri svojom obľúbenom športe, z našej ponuky si isto vyberiete.

Aktuálne Vám ponúkame dva koncepty riešení slnečných okuliarov s dioptriami:


1) Slnečné sklá od renomovaného výrobcu optických okuliarových skiel ESSILOR

Pri tomto variante si možno vybrať z akéhokoľvek slnečného alebo optického rámu a my do neho objednáme sklo, ktoré vlastnoručne v našej optickej dielni zabrúsime a osadíme.

Výhody tohto riešenia je veľmi široká ponuka odtieňov aj intenzity farieb, možnosť voľby polarizácie alebo špeciálnych povrchových úprav, ktoré zlepšujú videnie, uľahčujú ošetrovanie a zvyšujú tvrdosť, teda odolnosť voči poškrabaniu.

Xperio Sun: celoplošné alebo gradálne farby

Toto sú slnečné šošovky v klasikých farbách ako je hnedá, šedá, čierna alebo zelená. Novo možno vyberať aj z trendových odtieňov týchto klasických farieb ako je modrá, fialová, mätová alebo jantárová (šošovky v spodnej časti obrázku). Všetky uvedené farby sú dostupné v 4 kategóriách tmavosti, čiže intenzitách zafarbenie (st.1: 25%, st.2: 50%, st. 3: 75% a najtmavšie stupeň 4: 85%). Okrem tradičnej varianty celoplošného zafarbenia si možno vybrať aj tzv. gradálné, teda postupné zafarbenie, kedy je sklo tmavšie v hornej časti a v spodnej časti je svetlejší (šošovky v hornej časti obrázku). Gradálne zafarbenie vytvára dymový efekt, ktorý je veľmi estetický, pôsobí v tvári jemnejšie a pristane najmä ženám s jemnou farebnosťou tváre. Naviac je rozdielna intenzita praktická, pretože zachytáva slnečné lúče dopadajúce zhora, zatiaľ čo spodná časť je svetlejšia a dobre sa cez ňu číta.

SUN premium Xperio Polarized (polarizačný filter)

Polarizácia je špeciálna pridaná vlastnosť slnečných skiel. Niekedy sa označuje aj ako polarizačný filter. Dôvodom je to, že polarizačná šošovka selektívne filtruje - prepúšťa - len jednu rovinu svetla. Ide o trochu komplikovanejší fyzikálny princíp, ale možno vysvetliť aj zjednodušene. Ak sa totiž slnečné lúče odrazí od hladké rovné plochy (napríklad od vodnej hladiny, sklenené tabule alebo lesklé dlažby), dôjde k výraznej zmene týchto lúčov - k polarizácii odrazom. Voľným okom my túto zmenu nijako nevnímame, ide o zmenu na úrovni vlnovej podstaty svetla ako vektora elektro-magnetickej indukcie. Možno si predstaviť, že pred odrazom si svetlo kmitalo náhodne do všetkých smerov, ale po odraze už môže kmitať len v dvoch na seba kolmých smeroch. Všetka intenzita svetla sa rozdelí medzi dva zväzky. A polarizačný filter potom dokáže celý jeden takýto zväzok zachytiť. Výsledkom je, že Vám k oku cez také okuliare prenikne podstatne menej svetla - celá jedna polovica je zachytená filtrom. A navyše nebudete vnímať rušivé odlesky od týchto plôch. Svetelné odlesky môžu byť niekedy oslepujúce a napríklad pri dlhšej jazde autom, alebo pobytu pri vode pôsobí značnú únavu očí. Preto polarizačné okuliare typicky vyhľadávajú vodiči, športovci, ale aj ľudia, ktorí sú citliví na svetlo.



SUN beauty a SUN mirrors (pastelové a klasické zrkadlovky)

Jemné pastelové odtiene fialovej, modrej a ružovej farby sú určené pre ženy a dievčatá. Okrem trendového módneho doplnku sú praktickou voľbou pre premenlivú klímu našej republiky. Svetlý odtín nepôsobí skreslené vnímanie farieb a možno ho nosiť aj pri polojasné oblohe. Ochrana proti UV žiareniu je 100% aj pri nižší tmavosti šošovky. Zracadlová úprava (Crizal SUN e-mirror) je dostupná v klasických farbách zrkadla: modrá, zelená, oranžová, fialová, zlatá a strieborná, tak i novo v pastelových odtieňoch (Crizal SUN beauty) svetlo modrej, lila a púdrové ružové. Kým kontrastné zradlové úpravy sa hodia skôr pre športovcov, pastelové zrkadlovky pôsobí elegantne a pokojne ich možno nosiť v romanticky ladených modeloch.




2) Autentické slnečné šošovky do slnečných okuliarov značky RayBan a Oakley

V tomto prípade výrobca slnečných okuliarov Ray-Ban a OAKLEY dodávajú Vaše nové dioptrické slnečné okuliare ako celok. Rámik, ktorý si skúšate v optike sa použije iba ako vzor. Po výbere rámu si na mieru môžete zvoliť typ a farbu skla. Všetky ostatné parametre zadáme výrobcovi my a do 1- 2 týždňov máte na mieru vyhotovené dioptrické slnečné okuliare.

Toto riešenie ponúka nasledujúce výhody:

Kvalita a technológie Ray-Ban a OAKLEY: patentované technológie ako Oakley Prism, Ray-Ban Chromance, špičková vysoko účinná polarizácia, unikátne odtiene zrkadlových úprav - to všetko pri zhotovení slnečných okuliarov od týchto značiek zostáva zachované - spoločne s Vašimi presnými dioptriami.

Autentičnosť: na prvý pohľad sú na nerozoznanie od bežných slnečných okuliarov. Na tieto slnečné šošovky totiž výrobca nanáša aj typické nápisy značky v hornej časti skla.

Cena: neplatíte za sklá bez dioptrií, ktoré by sa aj tak museli vyhodiť, sú teda vo finále lacnejšie, než originálne značkové okuliare so sklami od iného výrobcu. Okuliare sú na objednávku vyrábané priamo vo firme, takže niesú účtované bežné sklá bez dioptrií, ktoré sú súčasťou okuliarov, ktoré si skúšate.

Originálne farebné dioptrické šošovky RayBan sú k dispozícií pre takmer všetky obľúbené tvary, vrátane modelov Aviator (pilotky), Wayfarer, Clubmaster alebo Erika. A to v bežných farbách(hnedá - odtieň B-15, sivo-zelená odtieň G-15 a sivá), vytieňovaných gradáloch aj lesklých zrkadlových odtieňoch (zlaté a strieborné zrkadlo, modré, oranžové a bronzové zrkadlo). Na výber je vždy varianta klasická aj polarizačna. Od roku 2019 sú v ponuke aj vysoko efektívne polarizačne sklá RayBan CHROMANCE so zlatým, strieborným alebo výrazným modrým zrkadlom.

Každé okuliare RayBan i OAKLEY sú prispôsobené presne pre Vás. Šošovky sú zhotovované individuálne presne podľa Vášho predpisu, vzdialenosti zorničiek a výšky centrácie.



KAŽDÝ PÁR OKULIAROV JE VYROBENÝ EXKLUZÍVNE PRE NÁŠHO ZÁKAZNÍKA.

KOMPLETNÝ SERVIS V OPTIKE FONTÁNA OD SPRACOVANIA OBJEDNÁVKY AŽ PO DODANIE HOTOVÝCH OKULIAROV


Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top