Snežná slepota

Snežná slepota - keď nechránime oči v zime správne

Neni nič krajšieho, než stráviť voľné dni na horách. Zimné radovánky na snehu najmä vo vyšších nadmorských výškach a pri slnečných dňoch však môžu mať aj veľmi nepríjemný koniec pre vaše oči. 

Snežná slepota je akútne poškodenie prednej časti oka (rohovky a spojovky) z nadmerného vystavenia UV- žiareniu. Vo vyšších nadmorských výškách je UV-žiarenie silnejšie a suchý sneh dokáže dopadajúce slnečné lúče až z 90 % odraziť späť - teda smerom do tváre. To znamená, že nebezpečné lúče sa do očí dostávajú zo všetkých strán tradičná ochrana ako je čapice so šiltom alebo sklonenie hlavy k zemi dostatočne nepomôže. Pokiaľ si oči na snehu správne nechránite, povrchová vrstva rohovky sa spáli. Je to velmi podobné, ako sa môže spáliť vaša koža, pokiaľ si ju nenatriete opaľovacím krémom. A rovnako ako u kože, ani u oka spálenie nepocítite ihneď. Ťažkosti ako je pálenie, rezanie a nakoniec úporná bolesť prichádzajú za 3-6 hodín po expozícií slniečku. Bolesť oka môže byť tak silná, že postihnutý má kŕčovite zovreté viečka a neni schopný ich otvoriť. 

Prevencia snežné slepoty

Zamerajte sa na prevenciu a nepodceňujte zimnú výbavu pre oči u seba i detí. Na hory so sebou pribaľte jedny kvalitné slnečné okuliare s UV-filtrom, ktoré dobre kryjú celú oblasť očí (nemalo by vám k očiam zo žiadnej strany svietiť).  Pribaľte aj jedny náhradné okuliare pre prípad, že sa Vám alebo deťom okuliare stratia, alebo rozbijú. Pre najmenšie deti vyberajte pružné modely okuliarov, napríklad slnečné okuliare značky KiETLA. U väčších detí sú zárukou kvality overené značky, ktoré poznáme aj z dospelého sveta - napríklad Oakley alebo RayBan VistaU dospeláckých modelov je potom vhodné tiež radšej vyberať značky zameranej na kvalitné technológie skiel ako je Oakley a RayBan. Ak si nie ste istí kvalitou UV filtra, nechajte si ho overiť v očnej optike.

Slnečné okuliare KiETLA pre deti


Behom pobytu na slniečku sa snažte okuliare čo najmenej skladať z očí (každý okamžik bez okuliarov sa počíta). Pokiaľ nosíte kontaktné šošovky, informujte sa, či vami používaný typ obsahuje UV-filter a pre ktorú zložku UV-žiarenia (dôležitá je nielen UV-A, ale hlavne UV-B zložka).

Prvá pomoc pri snežné slepote

Pokiaľ sa u vás alebo u vaších blízkych objavia popísané ťažkosti, zachovajte hlavne kľud. Snežná slepota je krátkodobý stav a väčšinou sa rýchlo hojí. Snažte sa seba alebo postihnutého ukľudniť a zabráňte tomu, aby si šúchal a trel oči.

Skutočné nebezpečenstvo tohto stavu totiž spočíva v riziku následného zanesenia infekcie do poškodenej rohovky.


Povrchová vrstva, ktorá normálne chrání extrémne citlivé tkanivo je poškodená a trvá približne 12-24 hodín, kým sa opäť obnoví. Pokiaľ máte možnosť, naštívte očného lekára. Ten vám kvapne znecitlivujúce kvapky, takže povolí bolestivé zovretie viečok a bude môcť Vaše oko vyšetriť. Následne Vám predpíše kvapky k prevencii vzniku druhotného zápalu a gél na rýchlejšie zahojenie rohovky. Ak túto možnosť nemáte, potom môžete použiť umelé slzy bez konzervačných látok s obsahom dexpanthenolu naph Hylo-Care a po odznení najhoršie fázy masť na podporu hojenia rohovky napr. Corenegel.

Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top