Očná alergia alebo syndróm suchého oka? Ako ich rozoznať a správne liečiť?

Mnohých z nás v období jari trápi nepríjemné začervenanie, pálenie a slzenie očí. Veľakrát automaticky predpokladáme, že je podráždenie z alergie na peľ stromov a tráv. Hoci jarná alergia je častý problém, ktorý postihuje okrem nosa a dýchacích ciest aj oči, nemusí byť na vine vždy iba ona. 

Pamätajte, že typickým príznakom alergického podráždenia očí je svrbenie, slzenie a opuch viečok. Pokiaľ Vás oči skôr páli, režú a máte pocit piesku, potom sa pravdepodobne bude jednať o syndróm suchého okaAlergia a suché oko sa môžu vyskytovať samostatne, no častokrát sa objavujú súčasne. V skutočnosti totiž lieky, ktoré užívate proti alergii, tabletky, sirupy alebo očné kvapky, výrazne znižujú produkciu Vašich sĺz. Takže akútna alergia a jej liečba, Vám môže zhoršiť už dlho existujúci syndróm suchého oka.

Ako z tohto začarovaného kruhu von?

Pokiaľ máte potvrdenú očnú alergiu, dodržujte liečbu odporúčanú Vašim očným lekárom. No pokiaľ nemáte jasne alergické prejavy, najmä ak nepociťuje toľko typické svrbenie, rozhodne nepoužívajte voľnopredajné kvapky a lieky proti alergii. Radšej skúste naše overené tipy, ktoré pomáhajú zlepšovať kvalitu a množstvo sĺz. Tak možno úspešne bojovať proti syndrómu suchého oka, a zároveň zlepšiť stav očných spojiviek u alergikov.

Extra dávka sĺz

Intenzívne zvlhčovanie očí voľnopredajnými kvapkami s obsahom kyseliny hyalurónovej. Pokojne každé 2 hodiny. Zvoľte vždy iba preparáty bez konzervačných látok. Lacnejšie kvapky s konzervanty, typicky benzalkóniumchlorid (BAK) pri dlhodobom používaní môžu stav spojivky ešte zhoršiť.
Umelé slzy pomáhajú univerzálne - u syndrómu suchého oka dopĺňajú chýbajúce slžky sĺz, u alergie pomáhajú odplavovať alergény z očného porvrchu a upokojujú podráždené spojivky.

Pokiaľ o svojej alergii viete, odporúčame v období výskytu problémov používať preventívne také preparáty, ktoré kombinujú kyselinu hyaluronovú a látku Ectoin, ktorá efektívne chráni očný povrch pred alergénmi (napríklad dobre sa nám osvedčuje Hylo Dual).

Ak máte pocit, že Vám oči výrazne slzia, hlavne pri veternom počasí, potom skúste kvapky s obsahom lipidovej zložky, ktoré stabilizujú vrchnú ochrannú vrstvu sĺz a zabraňujú ich odparovaniu (napr. Cationorm nebo EVOtears).

Kvapky s obsahom hyaluronátu sú lubrikačné - dopĺňajú chýbajúce vlhkosť oku a uľahčujú kĺzanie viečok po očnom povrchu. Tie druhé sú stabilizačné. Oboje druhy kvapiek môžete kombinovať, no dajte si aspoň 20 minútový odstup.

oko_modre_jitka.jpg

Proti zápalu omega-3 MK a vitamín D

Zvýšte podiel omega-3 mastných kyselín - buď 3krát týždenne rybu alebo zobte vitamínové kapsuleSuché oko je totiž chronický zápal očného povrchu, hoci bez infekčného agens - žíaden vírus ani baktéria. Dobré mastné kyseliny (tie viac nenasýtené OMEGA-3) pôsobia v organizme protizápalovo a pri dlhodobom užívaní výrazne zlepšujú aj syndrómu suchého oka.

Doplňte vitamín D - doprajte si prechádzku na slniečku, alebo opäť vitamínové tabletky. Zistilo sa totiž, že pacienti, ktorí dlhodobo nereagovali na liečbu kvapkami, mali výrazne nižšiu hladinu vitamínu D v krvnom sére. Preto ak kvapky samotnej nepomáhajú a viete, že slniečka máte nedostatok, doplňte vitamín D.

Nezabúdajte na viečka

Starajte sa pozorne o svoje viečka - vyraďte očné linky, dokonale odličujte riasy a čistite korienky rias každý večer aj keď sa nelíčite - ideálne jemným micelárnym roztokom. Doprajte si 5 minútový suchý teplý obklad viečok a následnou jemnou masáž - tá skvele rozprúdi činnosť miniatúrnych žliazok vo viečkach a zlepší Vám kvalitu sĺz. Na obklady sa skvele hodí nahrievací vankúšik naplnený škrupinami, ryžou a pod. a alebo špeciálna očné maska Posiforlid.

Ale pozor, teplé obklady pomáhajú u syndrómu suchého oka. Pri akútnych alergických problémoch je potrebné oči naopak chladiť studenými obkladmi, chladenými umelými slzami alebo pokojne cucaním ľadové kocky.

A ak si neviete rady a oči Vás stále režú a pália, tak sa zastavte na vyšetrenie k nám do Fontány.

Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top