Očné vyšetrenie počas epidémie COVID-19

Ako prebieha vyšetrenie zraku v čase epidémie COVID-19? Máte sa vyšetrenia obávať a aké obmedzenia Vás čakajú v očnej optike počas merania dioptrií?

V optike Fontána aktuálne vyšetrenie zraku vykonávame. Sme si však vedomí všetkých rizík a preto sme prijali niekoľko nových opatrení, ktorými chránime ako seba, tak Vás.
Pozorne sledujeme výskum v oblasti prenosu nového koronavírusu, jeho vzťahu k oku aj možnostiam prenosu slzami.
Podľa relevantných poznatkov potom prispôsobujeme priebeh vyšetrenia tak, aby sme nikoho neohrozili.

Nové bezpečnostné zásady pri návšteve očnej optiky

Na každé vyšetrenie objednávame na presný čas a rezervujeme 60 minút vo vyšetrovni tak, aby bol dostatok priestoru na kompletnú dezinfekciu všetkých povrchov.

Meranie dioptrií vykonávame cez tzv. foropter, čo je hlavica s dvoma priezory, ktorými sa pacient pozerá. Nemá teda pri vyšetrení nasadenou klasickú skúšobnú obrubu, kde sa pri nosení rúška zahmlievajú skla.

Optometrista po celú dobu vyšetrení používa rúško na prekrytie nosa a úst, plastový ochranný štít a jednorazové gumené rukavice.

Každému zákazníkovi pri vstupe do optiky ponúkneme nové jednorazové rukavice, ktoré má nasadené po celú dobu pobytu v optike.

Aktuálne vykonávame iba také vyšetrenia, ktoré sú "bezpečné", tj. nedochádza pri nich k rozptýleniu sĺz vyšetrovaného. Slzy môžu byť rovnako infekčné, ako kvapôčková nosa či úst, preto sa snažíme vylúčiť vyšetrenie u ktorých dochádza k vyššiemu slzeniu pacientov.


Dočasne sme zrušili meranie vnútroočného tlaku bezkontaktným tonometrom, pri ktorom sa slzy fúknutím vzduchu rozptyľujú do priestoru, vytvárajú aerosol a mohli by potenciálne infikovať ďalšieho pacienta.

Vyšetrenie detí do 6 rokov a všetky vyšetrenia detí, ktoré vyžadujú rozkapání (cykloplégiu) tiež dočasne pozastavujeme.
Vyšetrenie detí starších ako 6 rokov vykonáva po individuálnom telefonickom dohovore.

Rúška sa nedáva dolu ani pri skúšaní okuliarov v priestore očnej optiky. Pokiaľ si zákazník praje vidieť sa v okuliaroch bez rúška, poskytujeme zrkadlo do ruky a umožňujeme vyjsť von pred optiku, kde je možné si rúško zložiť a pozrieť sa.

Všetky vyskúšané rámy sa odkladajú na vyčlenený tácku a rámy potom dôkladne dezinfikujeme - 1 minútu čistenie v ultrazvukovom vodnom kúpeľi s dezinfekčným tekutým mydlom a následne čistenie dezinfekčným sprejom.

V jednom okamihu sú v celom priestore optiky (120 m2) maximálne 2 zákazníci a 2 zamestnanci (1 optometrista a 1 asistentka). Nikto z personálu necestuje do zahraničia, dodržiava pokyny osobné karantény a do tejto chvíle nebol v kontakte so žiadnou osobou pozitívne testovanú na COVID-19.



Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top