Kontaktné šošovky a koronavirus
Dátum: 31. 3. 2020 starostlivosť o oči

Situácia s koronavírusom je dramatická a dlhodobé skúsenosti nám chýbajú. V skutočnosti nie je vzťah koronavírusovej infekcie a oka celkom objasnený. A to je aj dôvod, prečo v súčasnosti nositelia kontaktných šošoviek dostávajú rozporuplné odporúčania.
Na jednej strane sa objavili rady, že je vhodnejšie nosiť okuliare, než šošovky. Na druhej strane zase výrobcovia aj svetové zdravotnícké organizácie kontaktológov vydávajú vyhlásenia o bezpečnom nosení kontaktných šošoviek aj v čase pandémie.
Ako je to v skutočnosti? Sú nositelia kontaktných šošoviek náchylnejší na získanie infekcie COVID-19 cez oko? Môžu naozaj nosiť svoje šošovky bez obáv aj teraz? Môžu používať šošovky aj ľudia v rizikových prostrediach?

Skutočnosť je taká, že koronavírus dokáže infikovať očné spojovky a vyvolať tak zápal s prejavmi začervenania, dráždenia a slzenia. Zdá sa tiež, že vírus dokáže preniknúť do organizmu práve prostredníctvom očných spojoviek, pozrite si aj náš článok:
"Je možné nakaziť sa COVID-19 cez oči?"

Kontaktné šošovky a riziko infekcie koronavírusom

Otázka, ale je, či spojovky nositeľa kontaktných šošoviek sa v niečom odlišujú od spojoviek človeka bez šošoviek a či tieto prípadné zmeny menia náchylnosť k získaniu infekcie.
Na prvú otázku môžeme odpovedať podľa našich klinických skúseností: väčšinou áno. No veľmi záleží na type používaných šošoviek a roztoku. U nositeľov mesačných a 14 dňových šošoviek v kombinácii s klasickým, tzv. viacúčelovým roztokom často nachádzame drobné farbenie spojovky. To znamená, že spojovky vykazujú mierne poškodenie povrchových buniek. Toto poškodenie bežne nositeľ nevníma, lebo počas noci sa spojovky zregenerujú. Opätovné podráždenie spojoviek však spôsobia buď šošovky samotné, na ktorých zostal bakteriálno-vírusový biofilm, alebo chemické látky z roztoku, ktorý sa používa na ich čistenie. Hovorí sa o existencii akéhosi slabého chronického zápalu spojoviek. Viac o tejto problematike v našom článku:
"Kontaktné šošovky a aké problémy Vám môžu spôsobiť".
Preto v našej praxi vždy odporúčame k starostlivosti o šošovky na opakované použitie roztok na
peroxidovej báze. Ten je výrazne účinnejší v odstraňovaní baktérií, prvokov aj vírusov. Prečítajte si aj o účinnosti roztokov v našom článku "Roztoky na kontaktné šošovky". Navyše po neutralizácii nezanecháva peroxidový roztok v materiáli šošovky žiadne chemické látky, ktoré by mohli toxicky pôsobiť na povrchové bunky spojovky a rohovky.

barveni_spojivky.jpg

Nositelia jednodňových šošoviek sú na tom výrazne lepšie. Ak sú šošovky správne vybrané a nepôsobí mechanické dráždenie, potom býva povrch očí úplne pokojný. Veľa štúdií hodnotilo prítomnosť zápalových markerov v slzách, no vždy sú nositelia jednodňových šošoviek takmer bez zvýšených hodnôt.

To či spomínaný ľahký, subklinický zápal očného povrchu znižuje obranyschopnosť oka voči koronavírusovej invázii nevieme.
Preto všetkým nositeľom šošoviek radíme buď používať jednodňové šošovky, ak majú nejaké už vyskúšané. Alebo k starostlivosti o svoje existujúce šošovky používať výhradne
peroxidový roztok.

Zásady bezpečného používania šošoviek počas epidémie

Pri manipulácii so šošovkami je dôležitá úzkostlivá hygiena rúk. My odporúčame k vyťahovaniu šošoviek z blistrov používať špeciálnu pinzetku na šošovky a pri aplikácii do oka pokladať šošovku na prísavku. Z prísavky jednak šošovka nekĺže tak, ako z prsta a zároveň ju dokážete efektívne dezinfikovať.

pinzeta a prisavka na šošovky

Jedna z prvých správ, ktorá sa objavila na internete a radila dať prednosť okuliarom poukazovala hlavne na to, že nositelia šošoviek sa častejšie dotýkajú prstami očí. A to je vnímané ako rizikový faktor. Preto ak nosíte šošovky, snažte sa vyhnúť dotykom očí aj ich okolia. Ak potrebujete použiť kvapky na zvlhčenie očí, siahnite radšej po preparáte v sprejovej forme. Ten môžete nastriekať zo vzdialenosti 10 cm na zatvorené viečko smerom k vnútornému kútiku. Špeciálne zloženie zaistí prestup na očný povrch, kde sa vytvorí zvlhčujúcí a ochranný film.

Ak sa cítite chorí, alebo na sebe pozorujete akékoľvek z príznakov infekcie, tak šošovky okamžite zložte a naďalej ich nepoužívajte. Ak skutočne ochoriete, potom šošovky, ktoré ste mali v očiach kedykoľvek počas 14 dní pred ochorením vyhoďte. Rovnako tak vyhoďte púzdro na šošovky, ak ste používali klasický (nie peroxidový) roztok. Vaše slzy totiž už mohli obsahovať vírus v období pred prepuknutím ochorenia.

Šošovky v rizikovom prostredí

Pri nosení šošoviek vo vysoko rizikových prostrediach platí všetko vyššie spomenuté s tým, že tu je zmysluplné používať ochranné okuliare, ktoré dobre tesnia okolo očí alebo dostatočne veľký ochranný štít.
Ak človek pracujúci v rizikovom prostredí potrebuje korekciu zraku, javí sa ako bezpečnejšie zaistiť ju kontaktnými šošovkami a použiť vhodné ochranné okuliare bez dioptrií. Vlastné dioptrické okuliare totiž často nepriliehajú, kĺžu po nose pri nosení rúška a nedoliehajú dobre pri nasadenom respirátore.

Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top