Vianočné úrazy očí
Dátum: 22. 12. 2020 starostlivosť o oči deti

Stromček, ihličie a odreté rohovky

Stromčeky k Vianociam neodmysliteľne patria a živý stromček dokáže svojou vôňou rýchlo vykúzliť  tú pravú Vianočnú pohodu. Avšak pohoda sa rýchlo stratí, pokiaľ príde do cesty očko vaše alebo vašich detí.

Ihličky smreku a borovice sú veľmi ostré a každoročne spôsobia veľa prípadov, kedy poškrábu prednú, veľmi citlivú časť oka - rohovku.

Nebezpečenstvo úrazu je najväčšie behom manipulácie so stromčekom pri vynášaní stromčeka do izby, pri zdobení a neskôr pri večernom vybaľovaní darčekov. Okrem poškrábania oka ihličím je častým úrazom aj cudzie teliesko, konkrétne trblietka, prach alebo iná súčasť odpadnutá zo starej vianočnej ozdoby.


Naša rada:

  • Pri vynášaní stromčeka do bytu vybavte manžela aj deti ochrannými, alebo aspoň klasickými okuliarmi.
  • Darčeky ukladajte ďalej od stromčeku, aby deti nemuseli podliezať hlboko pod nízko položené vetvičky.
  • Všetky a najmä staršie vianočné ozdoby skontrolujte, či niesú poškodené, prípadne ich utrite od prachu a odpadnutých trblietok. 

Prvá pomoc pri úraze

Pokiaľ sa Vám do oka dostane cudzie teliesko, je vhodné oko dôkladne vypláchnuť prúdom čistej vody, prípadne očným roztokom (napr. Opthal, OcuFlash Blue, HyloComod kvapky apod.). Ak sa vám podarí takto predmet z oka vyplaviť, malo by podráždenie do 30 minút ustúpiť. Pokiaľ bude oko stále začerveňané, slzavé a bolavé, rozhodne sa vydajte k očnému lekárovi. Cudzé teliesko totiž môže zostať zapichnuté v rohovke, alebo vo viečku a bude treba ho nechať odborne vytiahnuť. Pri poškrábanej rohovke ihličím je taktiež vhodná návšteva lekára, ktorý skontroluje, ako je rana hlboká. Na povrchové odreniny Vám bude stačiť hojivá masť (napr. Corenegel) a krytie oka obväzom. Na hlbšie poranenie si budete musieť do oka kvapkať aj antibiotické kvapky. 



Búchanie šampanského a štupel v oku


Možno ste netušili, že nevinne vypadajúca zátka z fľaše letí rýchlosťou až 90 km/h. Neni divu - tlak vo fľaši so šampanským je asi trojnásobný, ako tlak v pneumatikách automobilu. Pokiaľ letiaci štupel zasiahne oko, spôsobí vážne krvácanie do vnútornej časti oka, otoky a modriny priľahlých mäkkých tkanív a často tiež zlomeniny kostennej očnej jamky (očnice). Takmer v 50% případoch končia tieto úrazy úplným oslepnutím oka. 

Naša rada

Pred otvorením šampanského ho vychlaďte aspoň na 7 °C. Pokiaľ ho necháte otepliť, zvyšuje sa riziko, že korková zátka vyletí rýchlo a nepredvídateľne.

  • Držte fľašu pod uhlom 45° a hrdlo namierte smerom od tváre do priestoru, kde niesú ľudia. 
  • Pri uvoľňovaní kovovej sieťky stále pridržiavajte zátku prstami.
  • Na hrdlo priložte utierku alebo uterák, druhou rukou držte fľašu zo spodu a pomaly  ju otáčajte tak, aby sa zátka postupne uvoľňovala. 
  • K otváraniu fľaše šampanského nikdy nepoužívajte otvarák na víno.
  • Pred otváraním fľašou netraste. Zátka po zatrasení vyletí ešte rýchlejšie. 


Infografika: "Ako bezpečne otvoriť šampanské". Zdroj www. aao.org

Prvá pomoc pri úraze

Pokiaľ sa napriek všetkej opatrnosti stane, že zátka zasiahne oko, okamžite vyhľadajte lekára. Jedna sa o akútny stav, ktorý bude vyžadovať čo najrychlejšie ošetrenie. Oko postihnutého sa nesnažte kontrolovať ani otvárať, radšej ho prekryte sterilným obväzom a ponáhľajte sa na očnú pohotovosť.


Nebezpečné hračky

Za najnebezpečnejšie hračky sa považujú rôzne pušky a pištole, ktoré vystrelujú guličky, alebo iné lietajúce predmety (šípy, hroty, prísavky). Veľmi vážne úrazy oka môže spôsobiť aj napríklad lietajúca helikoptéra alebo figúrka supermana na ďiaľkové ovládanie (mimochodom lietajúci superman bol vyhlásený ako najhoršia hračka roku 2016). Nevhodná je taktiež detská rybárska udica či gulečníkové tágo. Ďalšou kategóriou sú hračky s laserovým svetlom - pokiaľ sú neopatrne namierené paprsky do oka,  môžu spôsobiť nevratné poškodenie sietnice.

Naša rada

Vždy sa uistite, že hračky, ktoré Vaše deti dostávajú zodpovedajú veku a najmä v prvom okamžiku buďte pri deťoch a dozerajte na ne. Pokúste sa vyhnúť hračkám, ktoré majú akékoľvek ostré hrany alebo súčiastky a taltiež hračkám, ktoré vystrelujú guličky a tým so silným svetlom. 


Na čele medzi nebezpečnými sviatočnými aktivitami však naďalej stojí úrazy a popáleniny očí zo Silvestrovských ohňostrojov. Dávajte preto na oči svoje aj svojich detí pozor a pokúste sa oslavy konca roka buď zvládnuť bez rachejtlí alebo aspoň s riadnou ochranou očí.



Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top