Stellest okuliarové šošovky na spomalenie krátkozrakosti u detí

Stellest – nové sklá na kontrolu myopie (krátkozrakosti) detí

Špeciálne sklo do okuliarov od francúzskeho výrobcu Essilor je jedno z najnovšej generácie skiel určených na kontrolu nárastu myopie (krátkozrakosti) u detí. Podľa dostupných informácií spomaľujú nárast mínusových dioptrií prinajmenšom tak dobre ako skôr overené metódy, teda nočné šošovky (ortokeratológia), mäkké šošovky s dvojitým ohniskom či 0,05-percentná atropinizácia.

Podľa aktuálne publikovaných výsledkov ročnej i dvojročnej štúdie bol u detí, ktoré nosili okuliare so sklami Stellest aspoň 12 hodín denne 7 dní v týždni, nárast myopie o 0,99 Dpt nižší, než u tých, ktoré nosili okuliare s bežnými sklami. Nárast oka v jeho predozadnej (axiálnej) dĺžke bol u detí so Stellest sklami o 0,44 mm menší, než u detí nosiacich bežné sklá.

Šošovka Stellest je navrhnutá s tzv. H.A.L.T. technológiou /z anglického Highly Aspherical Lenslet Target/.

Na obrázku je zachytená schéma šošovky.

Schéma kružnic mikrošošoviek na sklách Stellest

- Korekcia dioptrickej chyby oka (potrebnej dioptrie, ktorú dieťa nosí) je zabezpečená základnou krivkou – základná šošovka je rovnaká ako v bežnom skle.

- Liečebný efekt zabezpečuje H.A.L.T. technológia, ktorá sa skladá z 11 sústredných kružníc a každú kružnicu tvorí retiazka 1 021 mikrošošoviek.

- Centrálna korekčná zóna je číra a má priemer 9 mm.

- V jednej konkrétnej kružnici sa nachádzajú mikrošošovky rovnakej geometrie a dioptrickej hrúbky, ale v každej kružnici sa nachádzajú mikrošošovky rozdielnej geometrie.

- Sústava mikrošošoviek vytvára na sietnici oblasť myopického defokusu, a ten dáva oku signál na zastavenie rastu.

Ako fungujú sklá Stellest

Sklá Stellest sú vyrobené podľa nového konceptu známej teórie myopického defokusu. Pozícia obrazovej roviny za sietnicou oka preukázateľne podporuje rast detského oka do dĺžky, čím zrýchľuje nárast mínusových dioptrií a teda aj dioptrickej chyby – myopie (krátkozrakosti).Stellest - optický princip okulirovej šošovky na spomalenie myopie

Naopak, pozícia obrazu pred sietnicou oka, ktorú nazývame myopický defokus, rast oka potláča, čím pôsobí preventívne proti zhoršovaniu myopie (krátkozrakosti).

Nový koncept pracuje s akousi trojrozmernou oblasťou myopického defokusu, to znamená, že nevytvára iba dvojrozmernú obrazovú rovinu na sietnici s presne danou adíciou (hodnotou zníženia základnej mínusovej dioptrie) , ale vytvára širokú oblasť žiaduceho defokusu (rozostrenia) pred sietnicou oka. Pri experimentovaní so zvieratami sa tento koncept spomaľovania krátkozrakosti ukázal ako vysoko účinný.

Schéma zachytáva predstavu popísanej oblasti myopického rozostrenia v oblasti zadného pólu oka pri pohľade cez šošovky Stellest.

Sklá Stellest teda nefungujú ako klasické multifokálne sklá, nenavodzujú prídavok do blízka ani neovplyvňujú schopnosť zaostrovania do blízka. Namiesto toho vytvárajú oblasť rozostrenia pred sietnicou, ktoré hodnotíme na základe vzdialenosti od sietnice v milimetroch. Konštrukcia šošovky s kružnicami, ktorých šošovky sú rôzne hrubé, je navrhnutá tak, aby oblasť rozostrenia korešpondovala s tvarom zadného pólu oka. Hodnota mikrošošoviek teda závisí od hodnoty základnej dioptrie a vytvorený tvar obrazovej roviny v zadnej čiasti oka, zodpovedá tvaru myopických (krátkozrakých) očí.

Sklá StellestKlinické štúdie preukázali, že nosenie okuliarov so sklami Stellest neovplyvňuje u detí schopnosť zaostrovania do blízka (ani rozsah ani tzv. postavenie akomodácie) a nenarúša spoluprácu oboch očí (binokulárne videnie). Zraková ostrosť pri pohľade cez centrum nie je znížená. Pri pohľade cez perifériu s liečebnou zónou sa zraková ostrosť znižuje minimálne, a deti to nevnímajú rušivo.

Ako efektívne brzdí Stellest progresiu krátkozrakosti?

Prvú fázu dvojročného klinického skúšania dokončilo 157 ázijských detí vo veku 8 až 13 rokov. Deťom, ktoré nosili bežné sklá, vzrástla krátkozrakosť o 1,5 dioptrie, ale deťom so šošovkami Stellest vzrástla za ten istý čas iba o 0,66 dioptrie, čo oproti bežným sklám znamená až 55-percentné zníženie nárastu krátkozrakosti.

Navyše sa ukázalo, že pre účinnosť je rozhodujúci celkový čas nosenia okuliarov. U detí, ktoré nosili okuliare so sklami Stellest celodenne (teda viac ako 12 hod denne 7 dní v týždni) sa účinnosť zvýšila na 67 %.

Pre dobrý výsledok s okuliarovými sklami Stellest je teda absolútne zásadné pravidelné a celodenné nosenie okuliarov. Ak dieťa okuliare odmieta, je vhodné zvoliť niektorú z iných možností kontroly krátkozrakosti, napríklad kontaktné šošovky na denné nosenie alebo ortokeratologické – tzv. nočné šošovky.

Ako môžete sklá Stellest pre dieťa získať?

Predaj, zábrus a poradenstvo pri výbere vhodného rámu na okuliarové sklá Stellest zabezpečujú certifikované očné optiky.

Pre objednávku je potrebné poznať aktuálny dioptrický predpis, to znamená buď mať predpis na okuliare od očného lekára, odpis z posledného vyšetrenia, alebo je možné dať dieťaťu pred nákupom vyšetriť zrak v našej ambulancii - .

Sklá Stellest sa vyrábajú z ultra ľahkého a nerozbitného materiálu airwear. Tento materiál sa pre svoju ľahkosť, pružnosť a odolnosť voči rozbitiu veľmi osvedčil najmä pri detských a športových okuliaroch. Je asi o 30 percent tenší než bežne používaný plast na výrobu okuliarových šošoviek.

Dioptrický rozsah je pre číre sklá od 0 do – 12,0 dioptrií, pre slnečné sklá do -6,0 dioptrií.

Cylinder do hodnoty 4,0 dioptrie.

Prizma do 2 prizmatických dioptrií.

Novinka:

Od 1. 4. 2024 sú sklá Stellest dostupné aj pre slnečné okuliare – tzv. Stellest SUN. Aktuálne je možné vybrať si zo šiestich módnych farieb: hnedá, sivá, sivo-fialová, modro-fialová, fialová a nebesky modrá. Všetky farby majú 85-percentné zafarbenie, takže zodpovedajú klasickým slnečným okuliarom v kategórii 3.


Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top