Slnečné okuliare pre deti: áno alebo nie
Dátum: 24. 10. 2019 starostlivosť o oči deti

Slnečné okuliare pre deti: áno alebo nie?

Hlavným dôvodom pre používanie slnečných okuliarov je ochrana očí pred škodlivým UV žiarením. Očný povrch pri vysokom vystavení silnému svetlu jednorázovo reaguje zápalovou reakciou, teda začervenaním, pálením a zvýšeným slzením. Pri dlhodobom vystavovaní silnému slnku môže začať spojovka dokonca prerastať cez okraj rohovky a dať tak za vznik nepeknému tzv. mušiemu krídelku (pterygium). Ešte závažnejšie je poškodenie spôsobené UV žiarením vo vnútri detského oka.
Zatiaľ čo u dospelých je očná šošovka nažltlá a zachytáva tak veľkú časť nebezpečných lúčov, u detí je šošovka úplne číra a väčšiu časť lúčov prepúšťa. Pokiaľ je expozícia slnku vysoká, potom môžu vzniknúť trvalé zmeny, ktoré sa behom života akumulujú. Vo vyššom veku sa drobná traumata prejavia najčastejšie ako degenerácia makuly (miesto najostrejšieho videnia na očnom pozadí) alebo sivý zákal. Odhaduje sa, že najvyššia expozícia slnku sa uskutoční od narodenia do 10 rokov. Ako teda oči naších najmenších správne chrániť a kedy s tým začať?

Bábätka do 6 mesiacov

Bábätká do 6 mesiacovAj keď by sa riešenie zdalo jednoduché, nemožno hneď od narodenia nasadiť slnečné okuliare. Do cca 6 mesiacov sa všeobecne nedoporučuje vystavovať bábätko priamemu slnku. V rannom veku nieje ani zhoda na bezpečné použitie klasických opalovacích krémov. Preto je potrebné bábätko čo najviac chrániť oblečením, čiapočkou so šiltom alebo clonou na kočiari. Pri zdravých novorodencoch nedoporučujeme používanie klasických slnečných okuliarov. A to aj napriek tomu, že v ponuke v obchodoch so spotrebným tovarom bežne nájdete okuliare s označením 0+. Výnimkou sú medicínske indikácie pri deťoch s vrodenými vadami, ako je chýbanie časti dúhovky, alebo úplny albinizmus. V týchto prípadoch však okuliare predpisuje lekár, ako zdravotnícku pomôcku.

Rada mamičiek žiada slnečné okuliare ako prevenciu pred zápalom spojoviek. Je pravda, že zápal spojoviek býva pri deťoch po narodení pomerne častý. No dôvodom väčšinou vôbec nie je silné slniečko. Buď ide o infekciu, ktorá sa zanesie do očiek počas pôrodu, alebo častejšie očko hnisá kvôli zlej priechodnosti slzných kanálikov. Zápal sa rieši očnými kvapkami a slzné kanáliky spriechodní lekár ambulatne pri tzv. sondáži slzných ciest.


Batoľa: 6 mesiacov až 3 roky

Od 6 mesiacov do 3 rokov už deti trávia na slnku viac času, sú samostatnejšie a aj motoricky zdatnejší. Na ochranu pred UV žiarením je dobré premýšľať, no v rozumnej miere. Rozhodne nemožno doporučiť nosenie veľmi tmavých okuliarov pri zatiahnutej oblohe alebo za šera. V tomto období sa totiž stále intenzívne vyvíja videnie a pre jeho správny vývoj je úplne zásadné, aby oči dostávali čo najkvalitnejší obraz okolitého sveta. Videnie musí byť čo najjasnejšie, intenzívne farebné, ostré a ideálne rovnaké pre obidve oči. 

Príliš tmavé slnečné okuliare, zamazané alebo poškriabané zorníky môžu v tomto období napáchať viac škody ako úžitku. V tomto veku už by Vaše deti mali absolvovať základné očné vyšetrenie pre odhalenie prípadnej očnej vady. Pokiaľ sa ukáže, že dieťa potrebuje dioptrie, potom je najlepším riešením zaobstaranie čírych skiel, ktoré majú 100% UV filter. Ideálnym materiálom je pre tento účel nerozbitný a ľahký polykarbonát. Najnovšie úpravy šošoviek naviac udávajú aj tzv. Eye Protection Factor (EPF), teda stupeň slnečnej ochrany pre oči, podobne ako to majú aj opalovacie krémy.

Pokiaľ dieťa dioptrie nepotrebuje, potom mu vyberte také slnečné okuliare, aby ich zorníky neboli príliš tmavé. U predajcu sa vždy pýtajte na kategóriu tmavosti, ktorá sa označuje od 0 do IV. Pre deti doporučujeme vyberať medzi kategóriou 2 a 3. Pamätajte, že farba ani tmavosť nijako nesúvisí s UV filtrom! Farebný odtieň zvoľte tak, aby čo najmenej skresloval farebné vnímanie. Na bežné použitie sa najlepšie hodí farba sivá, hnedá alebo sivo-zelená. Materiál zorníkov by mal byť buď polykarbonát, alebo kvalitný optický plast (CR-39). Pri plastoch však vždy dbajte na jeho hrúbku a optickú kvalitu. Zatiaľčo UV filter majú takmer všetky okuliare, optická kvalita býva pri nekvalitných produktoch veľmi nízka. Obraz je cez také okuliare skreslený, dieťa môže zle odhadovať vzdialenosť, môže sa mu vlniť okolitý svet a výsledkom je točenie hlavy alebo závrať. Pokiaľ sú šošovky tenšie, ako 1 mm, potom sa ľahko pri nosení vplyvom tepla aj mechanického namáhania deformujú a ešte viac skreslujú. Pokiaľ sú bez ochranného tvrdenia, ľahko sa poškrábu a zhoršujú ostrosť videnia.

Pri malých deťoch patrí výber, starostlivosť aj zodpovednosť za stav slnečných okuliarov do rúk rodičov. Rodič by mal rozhodnúť, kedy dieťa okuliare začne používať. Ideálne iba pri pobyte na priamom slnku, na dovolenke pri mori alebo na horách. Je takiež na rodičovi, aby pravidelne kontroloval stav, čistotu a kvalitu zorníkov. Pokiaľ sú poškodené, špinavé alebo deformované, dieťaťu na nosček nepatria! 

Detičky staršie ako 3 roky


Detičky staršie ako 3 rokyVäčšie deti väčšinou zvládnu používanie aj starostlivosť o slnečné okuliare lepšie. Pretože sú veľmi aktívne, je potrebné dbať nielen na optickú kvalitu šošoviek, ale aj na prevedenie rámu. Preferované sú rámy z pružného kontrolovaného plastu, prípadne zo špeciálne upravených kovov (např. TitanFlex). Zdravotná nezávadnoť a bezpečnosť pri styku s kožou je garantovaná iba pri okuliaroch s CE certifikátom. Pri slnečných okuliarov z tržnice nieje zloženie overené a nieje výnimkou, že materiály uvolňujú nebezpečné olovo, ftaláty či iné toxické látky. 

Pri malých aktívnich deťoch je dôležitá správna anatomická úprava, čiže prispôsobenie rámu na hlavičku. Tvar rámu od optických firiem možno upravovať pri zahriatí a optik tak môže dĺžku straničiek presne nastaviť tak, aby okuliare nepadali, nekĺzali, ale ani netlačili. V optike sú tiež k dispozícií praktické detské doplnky, ktoré zaistia, že okuliare sú na hlavičke naozaj stabilné. Príkladem sú tzv. brzdičky, ktoré sa navliekajú na konce straničiek, alebo neoprenový pásik so sťahovaním. Nechajte si také názorne ukázať správnu manipuláciu a starostlivosť o zorníky tak, aby Vám okuliare vydržali čo najdlhšie. 

Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top