Krátkozrakosť u detí. Dokážeme rýchlo rastúce dioptrie zastaviť?

Pokiaľ boli Vášmu dieťaťu predpísané okuliare s mínusovými dioptriami, mali by ste pokračovať v čítaní. Krátkozrakosť (myopia), teda vada, ktorá znemožňuje ostré videnie do diaľky sa totiž dá ovplyvniť. Určité návyky a metódy korekcie prispievajú k rapídnemu zhoršovaniu zraku a naopak niektorými typmi dokážete zhoršovanie spomaliť.

Komplikácie krátkozrakosti

videnie a kratkozrakostDôvod, prečo by ste nemali zostať voči tejto zrakovej vade ľahostajný, je častý výskyt ďalších komplikácií, ktoré krátkozrakosť sprevádzajú. Samotné zhoršenie videnia je tým najmenším, aj keď tiež nepríjemným aspektom. Napríklad človek s krátkozrakosťou o výške -3,0 Dpt vidí stopercentne ostro do 30 cm. Na bežnú vzdialenosť v diaľke jeho videnie zodpovedá len 10% toho, čo vidia ostatní. Zaostrenie neni možné inak, ako okuliarmi, alebo kontaktnými šošovkami, čo znamená absolútnu závislosť na týchto pomôckach. Okrem určitej nepohodlnosti a obmedzení, ktoré so sebou prináša nosenie okuliarov a šošoviek, sa však pridávajú ešte ďalšie očné komplikácie. Krátkozraké oko je totiž väčšinou dlhšie, ako oko normálne. Očné gule nekontrolovane rastú najmä v oblasti zadného pólu a dochádza tu k napínaniu citlivých tkanív. Sietnica, ktorá vystiela oko zvnútra a obsahuje všetky potrebné nervové bunky, sa neprirodzene naťahuje, čo zvyšuje riziko jejího prasknutia, alebo odlúčenia vo vyššom veku.

 


rast oka v zanem poluČím je vada vyššia (viac dioptrií), tým je aj riziko týchto komplikácií väčší. Každá štvrť diptria naviac, predstavuje vyššie riziko. Ľudia s myopiou sa preto majú vyhýbať športom a aktivitám, kde hrozí vysoký tlak na oko, ako sú skoky do vody alebo potápanie. Podobne nastávajúce mamičky s vysokou krátkozrakosťou by si mali nechať skontrolovať očné pozadie, či u prirodzeného pôrodu nehrozí poškodenie sietnice. Okrem sietnice bývajú u krátkozrakých očí aj častejšie zmeny v sklovci a skôr sa u týchto ľudí objavuje šedý aj zelený zákal.

Akonáhle sa krátkozrakosť objaví, väčšinou sa už iba zhoršuje. Preto je dôležité urobiť všetko preto, aby sme zhoršovaní pomohli zastaviť, alebo ho aspoň spomaliť.

 Skôr sa krátkozrakosť považovala za čisto genetickú záležitosť. Dnes sa už vie, že okrem dedičnosti hrajú úlohu aj faktory prostredia, v ktorom se dieťa nachádza. Zistilo sa, že v detstve si oko samo riadi rýchosť svojho rastu podľa charakteru obrazu, ktorý do neho prichádzá. Inými slovami - oko samo dokáže reagovať na to, v akom prostredí sa nachádza a načo sa dieťa pozerá.

Ako vplyva prostredie?

Ak je dieťa v interiéru, či už v školskej triede, alebo doma, všetko navôkol je relatívne blízko. Dieťa tu väčšinu času sedí pri stole, alebo v lavici a všetky predmety sú tak veľmi blízko jeho očí. Väčšinou naviac sleduje drobný text alebo monitor počítača z krátkej vzdialenosti, kde musí oči vela zaostrovať. Osvetlenie v miestnostiach je umelé a zloženie svetla je veľmi vzdialené prirodzenému dennému svetlu. Všetky tieto faktory dávajú oku jasný signál - zrýchliť svoj rast a navodiť krátkozrakosť.

Naopak, každý okamih, ktorý strávi dieťa vonku, je pre normálny vývoj očí nesmierne dôležitý. Vonku sú všetky predmety vo väčšej vzdialenosti a dieťa tu väčšinou stojí a nemusí sa sústrediť na drobný text. Prirodzené zloženie denného svetla naviac normalizuje vylučovanie hormónov, ktoré sa podieľajú na regulácií rastu oka. Zrenička sa zužuje a oko dostáva signály, aby svoj nežiadúci rast ukončilo. Ideálna denná dávka pobytu vonku je aspoň 2 hodiny, t.j. 14 hodin týždenne. V lete sa to dosiahne relatívne ľahko, no zima býva náročnejšia. A to je tiež dôvod, prečo sa behom zimných mesiacov oči zhoršujú rýchlejšie, ako počas letných prázdnin. 

Objednajte svoje dieťa na kontrolu zraku online
Online rezervácia

Kto je krátkozrakosťou najviac ohrozený?

Za rizikové faktory pre vznik krátkozrakosti sa aktuálne považuje:

  • Genetická záťaž, teda krátkozrakosť rodičov. Riziko je vyššie, ak trpia krátkozrakosťou obaja rodičia. No genetika nieje jediným viníkom. Dneska viac ako polovica krátkozrakých detí nemá rodičov postihnutých touto vadou.
  • Pobyt v interiéry na úkor času stráveného vonku. Mestský život je obecne rizikovým faktorom. Naopak pobyt vonku (aspoň 2-3 hodiny denne) má ochranný vplyv.
  • Intenzívna práca do blízka (hranie na počítači, tablete, mobile, čítenie, ručné práce).
  • Ženské pohlavie: dievčatá bývajú postihnuté častejšie.
  • Vek, kedy se vada prvýkrát objavila: čím skôr objaví, tým rýchlejšie sa zhoršuje.

Čo môžeme pre svoje dieťa spraviť? 

Pokiaľ máte doma krátkozrakého potomka, potom môžeme doporučiť následujúce: 

  • Nosiť vždy správne okuliare. Skorší predpoklad o tom, že nosenie slabších okuliarov spomalí zhoršovanie sa ukázal úplne mylný. Naopak. Deťom, ktoré nosia o 0,5 Dpt slabšie okuliare, ako potrebujú, sa oči kazia rýchlejšie.
  • Nechať u dieťaťa skontrolovať binokulárne videnie. Skryté škúlenie (tzv. esofória) znamená, že  sa pri čítaní očnej osy príliš stáčajů smerom ku nosu. To spôsobuje vyššie napätie očných svalov a býva spojené s rýchlejším zhoršovaním očí. Skryté škúlenie ide pritom u detí ľahko napraviť zrakovým cvičením, alebo okuliarmi. 
  • Informovať sa na možnosť korekcie kontaktnými šošovkami. Určitý druh kontaktných šošoviek spomaluje zhoršovanie očí. Šošovky môžu byť mesačné, alebo ideálne tzv. jednodenné, kedy si dieťa každý deň nasadzuje úplne novú čistú šošovku. Práve v oblasti špeciálnych šošoviek pre spomalenie myopie sú celosvetovo najväčšie úspechy. V Ázií, kde krátkozrakosťou trpí 8 z 10 detí, sa už jednodenné šošovky bežne predpisujú. Na Slovensku sa ich uvedenie očakáva v blízkej dobe. 
  • Režimové a diétne opatrenia. Každá práca na blízko (počítač, čítenie, kreslenie) by mala byť vyvážená pobytom na čerstvom vzduchu. Pri všetkých týchto činnostiach musí byť zabezpečené kvalitné osvetlenie a dostatočná vzdialenosť od textu či monitora (aspoň 30-35 cm). Strava detí by mala byť pestrá a vyvážená a nemala by prevažovať cukry. Existuje aj diéta navrhnutá pre krátkozraké deti.

korekcia kratkozrakostiVýskum v oblasti krátkozrakosti neustále pokračuje. A my v optike Fontána nadšene sledujeme najnovšie poznatky tak, aby sme mohli Vám a Vašim deťom skutočne pomôcť. V spolupráci s atestovanou detskou očnou lekárkou MUDr. Zuzanou Cagalovou vyšetrujeme aj tie najmenšie deti, zisťujeme prítomnosť skrytého aj z zjavného škúlenia a aplikujeme všetky druhy kontaktných šošoviek. Objednajte svoje deti na kontrolu zraku ešte dnes a zistite, čo pre nich môžete urobiť. Nezabudnite, že u detského zraku hráme o čas - čím skôr sa nastaví správna korekcia, tým väčšia je šanca na normálny vývoj zraku a čo najnižší počet dioptrií v dospelosti.


Autor: Mgr. Jitka Krasňanská, Ph.D.
Top